tage bad i rent vand

Vandrensningsanlæg har stor betydning for dit helbred

Det faktum at vi hver dag kan fylde vores glas, toiletkummer samt at tage brusebad i rent vand, skyldes de store vandrensningsanlæg vi har i landet. Over hele landet finder man mindre rensningsanlæg, men der er kun få vandrensningsanlæg der anses som at være ”de store” i dette omfang. Det er især disse store anlæg der sørger for at rense vores spildevand, så vi igen kan bruge det ved hjælp af forskellige teknikker, så hverken bakterier, tungmetaller eller andre skadelige stoffer sendes ud i hanerne igen. Havde vi ikke disse anlæg, kunne det meget let gå grueligt galt for hele landets befolkning.

Hvorfor er vandrensningsanlæg vigtige?

Hvis ikke vi havde de store vandrensningsanlæg til at rense vores spildevand, ville vi hurtigt få problemer. Uden dem ville vi ikke kunne genbruge det vand vi skyller ud i afløbene, hvilket ville betyde vi ville løbe tør for rent vand meget hurtigt. Og hvis vi i dette scenarie alligevel valgte at genbruge vandet, ville vi alle hurtigt blive alvorligt på grund af de mange farlige bakterier og andre sundhedsskadelige stoffer i spildevand. Det er altså essentielt for vores samfund at vi har disse store vandrensningsanlæg, som sørger for vi alle har rent vand i hanerne. De anlæg vi har i dag bruger forskellige teknikker i en kombination så der ikke slipper hverken tungmetaller, smitsomme bakterier, organisk affald eller giftige kemikalier gennem rensningsprocessen. Først filtreres vandet og bundfaldet fjernes, så man slipper for det værste organiske affald. Dernæst bruger man en teknik der fjerner de resterende organiske affaldsrester samt fosfor og kvælstof. Til sidst tilsættes bestemte kemikalier der bundfalder tungmetaller som bly og kviksølv, som herefter fjernes. Endeligt er vandet rent nok til at blive sendt videre fra vandrensningsanlægget.

Vandrensningsanlæg til privat brug

I de seneste år er der blevet eksperimenteret med at fremstille vandrensningsanlæg til hjemmebrug, og efterhånden er et par af disse kommet på markedet. Disse vandrensningsanlæg er ikke helbredsmæssigt nødvendige, men kan være en behagelig luksus som gør vandet lidt bedre end normalt postevand. Der findes primært tre forskellige slags vandrensningsanlæg til hjemmebrug. Den første af disse er et drikkevandsanlæg der benytter omvendt osmose til at rense vandet for virtuelt alle bakterier, samt næsten alle andre stoffer der ikke har noget gøremål i vandet. Dette gøres ved at vandet passerer gennem et specielt filter meget hurtigt. Et andet eksempel på et privat rensningsanlæg er et vandrensningsanlæg med kulfilter. Et kulfilter er særligt godt til at fjerne uønskede stoffer som olie og benzin fra vandet. Derudover forbedrer både dette anlæg samt drikkevandsanlægget der bruger omvendt osmose vandets lugt og smag betydeligt. Endeligt findes der blødgøringsanlægget. Dette bryder kalkbindingerne i vandet, så vandet bliver blødere og mere skånsom mod vaske- og opvaskemaskine.  Derudover nedsætter den nødvendigheden i at afkalke bruser og lignende, da kalken ikke dannes og sætter sig på rør og brusehoved. Et sådant anlæg må dog kun kobles til det varme vand, da vand der har været igennem et blødgøringsanlæg ikke er godkendt til drikkevand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *