Fjernvarme, hvad er det for noget?

fjernvarmeFjernvarme er, som ordet hentyder, varme der kommer langt væk fra. Denne varme der kommer langt væk fra, bliver, så at sige, transporteret i store ledninger der ligger et godt stykke nede i jorden.  Men hvad er det egentlig helt præcist at det der fjernvarme er og hvordan kommer det ind i vores hjem?

Hvis du forestiller dig følgende: Familien Hansen bor i en 3 værelses lejlighed. I stedet for at bruge gas eller el for at få varmet huset op, får de varme fra et lokalt energicenter. Sørger underjordiske rør, som dem nævnt tidligere, for at der kommer vand fra energicentret ind i familien Hansens lejlighed. En varme interface enhed sørger for at familien Hansen kan have samme kontrol over varmen som de ellers ville haft.

De underjordiske rør binder sig sammen, så de danner et underjordisk netværk af fjernvarmerør. På den måde får familien Hansen og deres naboer varme fra dette netværk af rør. Ved at bruge varmespild fra lokale, så som for eksempel, el-produktion, kan det lokale energicenter give familien Hansen og deres venner en billig pris på deres varmeregning og sørge for at der bliver sluppet mindre CO2 ud i atmosfæren. Så man kan sige at fjernvarme er en god ting for alle parter.

Det er især en god ting for miljøet, da vi mennesker med alt vores udslip af drivhusgasser har sendt jorden ud af dens naturlige balance. Det vi gør ved at lukke CO2 og andre drivhusgasser ud i atmosfæren, er at vi gør atmosfæren tykkere. Solen sender stråler ind på jorden og varmer den op. Nogle af disse solstråler bliver absorberede af jorden, andre af disse stråler bliver reflekteret tilbage ud mod atmosfæren. Nogle af disse reflekterede stråler bliver så igen sendt tilbage til jorden af atmosfæren. Jo, tykkere vores atmosfære er, altså jo flere drivhusgasser der bliver lukket ud, desto flere solstråler vil blive reflekteret tilbage på jorden igen, og derved sørge for at varme jorden mere op end den egentlig burde. Vi har i mange år lukket disse drivhusgasse ud i naturen og op i atmosfæren og vore atmosfære er ved at være så fyldt med disse gasser at der næsten ikke er nogen af solens stråler der bliver sendt ud i rummet igen som de burde og det er derfor vigtigt at vi gør noget for miljøet og det kan som for eksempel være fjernvarme.

Sørg for at kommunen installerer fjernvarme i store dele af byen. Man kan også gøre noget selv. Man skal bare tænke sig om og så er man med til at gøre verden et mere miljø venligt sted at være. Bare små ting såsom at slukke lyset når man går ud af et, slukke for ting der står på stand by eller slukke for vandet mens man børste tænder kan have stor betydning hvis bare nok mennesker gør. Man kan også vælge at købe mere miljøvenlige maskiner. Sørger for at den bil, det køleskab eller hvad det nu måtte være har energimærke A.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *