bedemand

Bedemand – et specielt erhverv

Når unge mennesker overvejer deres karrieremuligheder, så er det som regel ikke jobbet som bedemand, der virker mest fristende. Det er et specielt erhverv og bestemt ikke lige noget for de fleste.

Mange veje kan lede til faget. Der er en forholdsvis kort uddannelse, der består af en praktikansættelse med en mentorordning, af minimum et års varighed hos en erfaren bedemand og afsluttes med en eksamen af både praktisk og teoretisk karakter. Uddannelsen financerer man selv. En bedemand skal ikke bare have et metalt overskud, men også besidde en stor fagkundskab. Uddannelsen er meget målrettet og indbefatter bl.a. personlig afklaring, psykologiske aspekter, samtaleteknik og et omfattende lovmæssigt stof omkring ligsyn, arv og skifte.

Anker er selvstændig bedemand

Anker Andresen voksede op I Vejle og havde en tryg opvækst og skolegang. Som ung rejste han ud i Verden og var fra en meget tidlig alder drevet af en stor trang til at hjælpe andre. Alt det arbejde han har haft, har været af en social karakter. Oprindelig blev han uddannet skolelærer og fungerede også som det i mange år, indtil han lavet et karriereskift og kom i praktik hos en ældre bedemand. At Anker skulle vende hjem til fødeegnen og ende som selvstændig bedemand i Vejle, lå næsten i kortene, når man ser det mønster, der tegner sig i hans liv og virke. Mennesker har alle dage optaget Anker og den gode samtale har altid været en af hans forcer.

Anker bor selv i Tjørring, med sin kone Inger, der også af og til hjælper til i hans forretning. Kunderne kommer fra både Tjørring, Uldum og Vejle og hverdagen er travl. Anker påpeger, at det kræver både konkret faglig viden, men også en høj grad af etik, etikettte og psykologisk indsigt, at fungere som bedemand. Branchen er under en udvikling og en del har ændret sig, siden Anker startede sin virksomhed. Anker betragter selv faget som naturligt og føler også at det er meget givende, selvom han hele tiden er i kontakt med sørgende mennesker. Den hjælp han tilbyder, er med til at gøre alting lettere og smukkere for mange mennesker i en svær stund og det er derfor et arbejde, der giver stor mening for Anker og hans kunder.

Nutidens bedemand

Som tidligere nævnt, sker der også udvikling i begravelsesbranchen, præcis som på alle andre områder. De emner der fylder hos forbrugerne lige nu, dukker også op i samtalerne hos bedemændene rundt omkring i Danmark, der gerne vil efterkomme alles ønsker.

Økologi og bæredygtighed begynder at finde indpas og flere og flere kunder, efterspørger begravelser og bisættelser, der belaster miljøet mindst muligt. Det kan de f.eks. få hos Amtets Begravelsesforretning i Vejle.

Ønsket om noget specielt og unikt i forbindelse med en bisættelse eller begravelse, bliver også større og større. De efterladte vil helst have at ceremonien passer til den afdødes personlighed og ikke bærer præg af standard. Det kommer der af og til nogle meget anderledes produkter ud af, men altid i tråd med de etiske og lovsmæssige retningslinjer, der sagtens kan bøjes i en grad, så det passer til moderne mennesker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *